In juni 2024 heeft de Tweede Kamer in de nieuwe Energiewet energiedelen mogelijk gemaakt (zie ook ons nieuwsbericht van juni jl). Lokale producenten van duurzame energie kunnen, al dan niet binnen een energiegemeenschap, deze energie delen met lokale afnemers onder eigen te bepalen voorwaarden. Energiedelen gaat altijd via het openbare elektriciteitsnet. Het is dus iets anders dan het verbruik van zelf opgewekte energie achter de aansluiting. Een forse beperking van de huidige regeling is dat producent en afnemer bij dezelfde leverancier moeten zitten. Vastgelegd is dat dit bij een update van de wet in 2025 wordt verruimd.
Een nieuw model
Aan de update van de wet wordt nu hard gewerkt. Geleidelijk wordt duidelijk hoe energie delen met meerdere leveranciers eruit komt te zien. Een belangrijk kenmerk van het nieuwe model is dat energiegever en energieontvanger onderling kunnen afspreken welk percentage van de geproduceerde energie ze in een bepaalde periode met elkaar delen. Dit wordt vastgelegd in een overeenkomst en doorgegeven aan de systeembeheerder. Het voordeel van dit model is dat energiegevers verschillende deelovereenkomsten kunnen aangaan met verschillende afnemers. Een energiegever die een overeenkomst heeft om bijvoorbeeld 50% van zijn energie te delen, kan eenvoudig nog met andere afnemers een deelovereenkomst afsluiten. Ook kan een energiegever tientallen overeenkomsten voor telkens een bepaald percentage van zijn productie afsluiten als het totaalpercentage maar niet de 100% overschrijdt. Dit biedt interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld een VvE of energiecoöperaties die collectieve daken in beheer hebben. Alle energieleveranciers moeten aan het delen van energie op basis van dit model meewerken.
Organisatie en energiebelasting
Energiedelen is administratief complex waarbij verschillende zaken moeten worden geregeld. Er moeten deelovereenkomsten worden afgesloten, gegevens moeten worden doorgegeven aan de systeembeheerder en facturen moeten worden verstuurd met eventuele incassomaatregelen. Verder moeten grotere energiegevers rekening houden met maatregelen rond consumentenbescherming en klachtenprocedures. Dit alles vraagt om een professionele inrichting, die door de energiegemeenschappen zelf kan worden opgezet of mogelijk kan worden uitbesteed aan professionele dienstverleners. Een voordeel is wel dat de wet erin voorziet dat de energiebelasting moet worden verrekend door de energieleveranciers en dus niet op het bordje van de energiegevers en energiegemeenschappen komt te liggen.
Kansen voor Houten
Het nieuwe model biedt ook voor Houten zeker aantrekkelijke mogelijkheden. COH beschikt over meerdere collectieve daken die hiervoor mogelijk interessant zijn. Momenteel worden de kansen en mogelijkheden van energiedelen verder verkend, waarbij we hopen te profiteren van ervaringen die elders in Nederland al worden opgedaan via het project Local4Local van EnergieSamen. We houden u op de hoogte.
Willy Wagenmans