Het is hoog tijd dat inwoners en bedrijven betrokken worden bij de Regionale Energie Strategie van de provincie Utrecht (aanduid met U16). “Deze strategie (RES-bod) is tot nu toe opgesteld door overheden. Het zijn echter inwoners en bedrijven die de ambities in het RES-bod straks moeten waarmaken. Het kan dus alleen slagen met hun inzet. Daarom: betrek ze erbij, mobiliseer ze!” Dat standpunt bracht Willem van Oppen namens Opgewekt Houten in tijdens het online Ronde Tafelgesprek met de gemeenteraad op 12 mei.
De Gemeenteraad moest op 19 mei beslissen over het raadsvoorstel over het concept-RES-bod. Met andere coöperaties en organisaties samen schreef Opgewekt Houten op 3 maart een brief aan de Bestuurstafel U16. Het coöperatiebestuur heeft de brief op 27 maart met alle raadsfracties gedeeld. De gemeenteraad onderschrijft het standpunt in die brief, getuige motie 020-2020 die is aangenomen.
Opgewekt Houten vindt het RES-bod positief en reëel. Maar er is extra aandacht nodig voor participatie. Waarom? Het RES-bod is opgesteld door overheden. Inwoners of bedrijven zijn er niet actief inhoudelijk bij betrokken geweest. Het zijn echter niet de overheden die huizen gaan verduurzamen of windmolens en zonnevelden gaan ontwikkelen. Als inwoners moeten we zelf iets aan onze huizen doen. Verder moeten we de komende 15 tot 20 jaar windmolens en zonnevelden in onze omgeving dulden, dus daar mogen we ook wat over te zeggen hebben.
In het Klimaatakkoord staat daarom het streven naar 50% lokale eigendom van grootschalige opwek van energie. Eigendom is volgens de coöperatie meer dan geld inleggen en profijt trekken: het betekent ook verantwoordelijkheid nemen, zeggenschap uitoefenen en mee risico lopen.
In Houten is dat nog nergens gelukt. Er zijn in Houten vijf concrete projecten voor grootschalige opwek van duurzame energie. Voor wind: de molens aan het kanaal en het project Goyerbrug. Voor zon: de zonnevelden aan het Oostromsdijkje, het Groenedijkje en de Provincialeweg. Daarin doen de inwoners niet mee, de projecten zijn niet in lokale eigendom. Opbrengsten komen niet Houten of de regio ten goede, maar lekken weg naar organisaties die met onze omgeving niks van doen hebben.
Daarom vroeg Opgewekt Houten nadrukkelijk de aandacht van de gemeenteraad voor inwonersbetrokkenheid. De Gemeenteraad, het College en de gemeentelijke organisatie moeten actief gaan inzetten op het mobiliseren van de inwoners van de gemeente. Zodat 50% lokale eigendom van en zeggenschap over grootschalige opwek niet bij woorden blijft, maar een feit kan worden. Opgewekt Houten helpt daar graag bij.
Download hier de brief van coöperaties en natuurorganisaties over de RES U16:
Meer informatie over de RES U16 en het concept-RES-bod: https://www.energieregioutrecht.nl/home/default.aspx