De gemeente Houten zou voor nieuwe vergunningen voor zonnevelden verplicht moeten stellen dat minimaal de helft van de panelen in eigendom komt van Houtense inwoners. Lokale eigendom van grootschalige opwek staat in het Klimaatakkoord, en zorgt voor draagvlak voor de energietransitie. Wilko Kistemaker van de Coöperatie Opgewekt Houten bracht dit standpunt op 12 mei naar voren tijdens het online Rondetafelgesprek (RTG) van de Gemeenteraad van Houten. Hij deed dat naar aanleiding van de evaluatie van het Uitnodigingskader Zonnevelden.
Houten is in de provincie Utrecht één van de vijf gemeenten die beleid heeft vastgelegd voor zonnevelden. Dit staat bekend als het Uitnodigingskader Zonnevelden uit 2017. De gemeente biedt daarin ruimte voor 100 hectare zon-op-land. Het Uitnodigingskader is volgens afspraak na twee jaar geëvalueerd. Opgewekt Houten ondersteunt het evaluatierapport dat de gemeente heeft opgesteld.
Het plan is om het Uitnodigingskader eind 2020 te vervangen door een puntensysteem waarmee aanvragen kunnen worden beoordeeld. Een aanvraag wordt dan gecheckt op aspecten als bijvoorbeeld natuurwaarden, meervoudig grondgebruik en (landschappelijke) inpassing van het zonneveld in de omgeving. Ook participatie van inwoners zou een puntencategorie kunnen zijn. Opgewekt Houten vindt echter dat participatie van inwoners verplicht zou moeten zijn. “Dus niet een puntencategorie, maar een randvoorwaarde om een vergunning te kunnen aanvragen,” aldus Wilko Kistemaker.
Volgens de evaluatie zijn er in de gemeente Houten inmiddels drie grote zonnevelden vergund. Een daarvan (‘t Goy) is operationeel, twee andere (in ’t Goy en Schalkwijk) moeten nog worden aangelegd. Willem van Oppen van Opgewekt Houten wees er in het RTG nadrukkelijk op er bij geen van de drie projecten sprake is van lokaal eigendom. Opbrengsten van deze 46 hectare zonnevelden komen niet Houtenaren ten goede en kunnen niet in de lokale omgeving worden teruggeploegd. Voor de nog resterende 54 hectare moet dat echt anders. De gemeente kan met het nieuwe beleid helpen om inwoners in positie te brengen.
Meer informatie over het zonneveldenbeleid is hier te vinden.