We maken ons sterk om ervoor te zorgen dat nieuwe zonnevelden en windmolens mede in handen komen van inwoners van de gemeente Houten. Dat de inwoners kunnen meebeslissen over waar er zonnevelden en windmolens worden neergezet, én ervan kunnen profiteren. Zodat we niet alleen de lasten, maar ook de lusten ervan hebben.
De energietransitie komt in de komende maanden in een stroomversnelling. Houten behoort als gemeente tot het gebied U16 in de Regionale Energie Strategie (de RES U16). Dit is een regionaal plan waarin staat op welke manier de Regio het klimaatakkoord gaat invullen.
In de RES U16 hebben 16 Utrechtse gemeenten zich verbonden aan het plan om in 2030 1,8 TWh duurzame energie op te wekken. Voor een goed begrip: met alles wat er nu staat aan windmolens, zonnedaken en zonnevelden wekken we 0,4 TWh op in het gebied van de RES U16. Dat moet dus nog ruim vier keer zo veel, in de komende 10 jaar.
Al die grootschalige opwek zal grote gevolgen voor onze leefomgeving. De gemeenten gaan binnenkort “zoekgebieden” aanwijzen voor grootschalige energieopwekking. Wij vinden dat inwoners daar invloed op moeten kunnen hebben. De coöperaties uit Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug hebben daarover een gezamenlijk brief geschreven aan de Colleges van B&W. Daarin vragen we aan de gemeenten om hun inwoners een sterke positie te garanderen.
Tot nu toe zijn het namelijk vooral grote bedrijven en investeerders die profiteren van zonneparken en windturbines. De omgeving deelt niet mee in de financiële opbrengst, terwijl dat wel nodig is om de energietransitie te laten slagen. Ook het Klimaatakkoord uit 2019 stuurt aan op minimaal 50% lokaal eigendom van al die zonneparken en windturbines. Wij pleiten voor méér zeggenschap van inwoners over hoe hun omgeving eruit komt te zien, en voor ten minste de helft van de opbrengsten in eigen buurt. Een deel van de opbrengst zou opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in duurzame projecten. Daarmee wordt het draagvlak en de betrokkenheid van inwoners verder vergroot.