De coöperatie is samen met directeur Arjen Berendse van de Slinger aan het onderzoeken of er op het dak van het theater een zonne-installatie kan worden geplaatst.
Waarom stelt Berendse graag zijn dak beschikbaar voor zonnepanelen? “Ik ben al jaren enthousiast voor zon-op-dak. We doen heel veel aan duurzaamheid, bijvoorbeeld met led-verlichting. We hebben het duurzaamheidskeurmerk Green Key Goud voor de recreatieve sector. Tot nu toe konden we niks met het dak. Maar samen met Opgewekt Houten misschien wel. We moeten nog kijken of het dak sterk genoeg is, maar het ziet er positief uit.”
Hoeveel panelen kunnen er op het dak van de Slinger? Bert van Iperen, deskundig vrijwilliger bij Opgewekt Houten: “We schatten dat er 400 à 500 panelen op het dak kunnen. Het is een dak met een bijzondere vorm, niet rechthoekig. En er staan een hoop schaduwgevende obstakels op. Dus het is een puzzel hoe we er zoveel mogelijk panelen op kunnen neerleggen.”
Deze mogelijkheid is het eerste veelbelovende resultaat van de samenwerking met !MPACT Houten in het project Zon-op-Grote-Daken. Doel is, zoveel mogelijk grote daken te voorzien van zonnepanelen. Op die manier werken ondernemers en inwoners samen aan benutting van het beschikbare dakoppervlak. Gemeente en inwoners willen immers eerst zoveel mogelijk de daken volleggen.
Inwoners van Houten kunnen straks weer meedoen. Het wordt weer een postcoderoos-project. Dat betekent dat inwoners van Houten een participatie kunnen kopen en daarna 15 jaar lang ieder jaar een vergoeding ontvangen. Dit geeft een aantrekkelijk rendement: veel meer dan op de spaarrekening.