Raad neemt adviezen Burgerberaad over, maar betrekt maatschappelijke initiatieven bij de uitwerking
De Houtense gemeenteraad heeft op 18 juni de adviezen van het Burgerberaad Energietransitie 2040 vrijwel volledig overgenomen om deze te verwerken in een nieuw Energieplan 2025-2030. Wel wil de raad dat de maatschappelijke initiatieven, waaronder Opgewekt Houten, worden betrokken bij de opstelling en uitvoering van het nieuwe Energieplan. Ook wil de raad aanvullende voorstellen omdat de plannen van het Burgerberaad maar tot 85% energieneutraliteit in 2040 leiden. Deze moeten vooral komen van het bedrijfsleven.
Rol maatschappelijke initiatieven breed erkend
In het Burgerberaad hebben zo’n 100 representatief geselecteerde inwoners van Houten zich drie zaterdagen gebogen over de vraag hoe Houten in 2040 energieneutraal kan worden. In maart 2024 werd het rapport aan het college aangeboden. De tien adviezen hadden o.m. betrekking op:
– zon boven fruitteelt;
– energie opslaan;
– opwekken van stroom uit zonnepanelen;
– woningen naar Energielabel A;
– verminderen van lichtvervuiling;
– communicatie en verandering van gedrag;
– onderzoek naar geschikte warmtebronnen en
– blijvende betrokkenheid (monitoring).
Met de adviezen wordt de doelstelling van 100% energieneutraal in 2040 echter niet gehaald. De maatschappelijke initiatieven die samenwerken in de Energietafel hadden hierover hun zorg uitgesproken in een brief aan college en raad. Tegelijkertijd hebben ze hierin gevraagd om betrokken te worden bij de uitwerking van het nieuwe energieplan en aangedrongen op meer samenwerking en betrokkenheid bij de uitvoering. De raad is hierin volledig meegegaan en heeft het raadsbesluit hierop aangepast. Een voorstel om een Adviesraad energietransitie in te stellen werd overigens niet overgenomen. Naast de maatschappelijke initiatieven wil de raad ook jongeren meer bij beleid en uitvoering betrekken.
Aanvullende voorstellen
Omdat de adviezen van het Burgerberaad niet leiden tot 100% energieneutraal in 2040, had het college ruimte gevraagd om zelf aanvullende voorstellen te kunnen indienen. De raad heeft hier lang over gediscussieerd. Uiteindelijk is ingestemd met een voorstel om in eerste instantie vanuit het bedrijfsleven met aanvullende voorstellen te komen. Reden hiervoor is dat het bedrijfsleven relatief weinig in het burgerberaad aan de orde is gekomen, terwijl de bedrijven wel meer dan de helft van het energieverbruik voor hun rekening nemen. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, dan kan daarna altijd nog naar andere maatregelen worden overgestapt.
Nieuw energieplan 2025-2030
De uitkomsten van het burgerberaad worden nu meegenomen in een nieuw op te stellen energieplan 2025-2030. De maatschappelijke initiatieven hebben aangedrongen om hierin te zorgen voor meer samenhang tussen de verschillende onderdelen van de energietransitie, zoals opwek, besparing en warmte en rekening te houden met de initiatieven die er al bij burgers en bedrijven lopen. Nu we dankzij de raadsbesluiten betrokken worden bij de verdere uitwerking, zullen we deze punten onder de aandacht blijven brengen en zorgen dat we onze rol in de energietransitie in Houten kunnen blijven spelen en zo mogelijk versterken.