De Tweede Kamer keurde begin juni de nieuwe Energiewet goed (zie vorige nieuwsbrief). Deze wet bevat belangrijke bepalingen voor de positie van energie coöperaties. Eind september zal de Eerste Kamer beginnen met de behandeling van de Energiewet. Hieraan voorafgaand heeft op 10 september jl. een deskundigenbijeenkomst plaatsgevonden, voorbereid door Tekke Panman (BBB), Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) en Willemijn Aerdts (D66).
Deskundigenbijeenkomst
Voor deze openbare bijeenkomst waren 14 experts uitgenodigd, waaronder ook Siward Somer van Energie Samen. Diverse thema’s kwamen aan de orde:
- de toekomstverwachtingen over energiemarkt;
- algemeen juridisch kader en toezicht;
- energiegemeenschappen;
- energie-infrastructuur;
- energiearmoede;
- blik naar buiten Nederland;
- energiebesparing;
- kernenergie en
- marktwerking
Een duidelijke boodschap was dat het energienetwerk moet worden verdriedubbeld. Eén op de drie straten zal de komende jaren openliggen om dit mogelijk te maken. Ook was er aandacht voor de investeringen die van consumenten worden verwacht. Er zijn zorgen over de stijgende belastingen, prijzen en netbeheerkosten. Jaarlijks zouden die nu al gemiddeld 1.000 euro hoger liggen dan voor de energiecrisis. Gewezen werd verder op het belang van het definiëren van ‘energiearmoede’. Dat zou een kader scheppen voor een meer structureel beleid om dit soort armoede te voorkomen. Lokaal energiedelen zou kunnen voorkomen dat opgewekte energie wordt verspild, of dat mensen hun zonnepanelen uit zetten.
Vervolgprocedure
De Eerste Kamercommissie zal eind september inbreng leveren voor het zogenaamde verslag bij het wetsvoorstel. Dit verslag bevat vragen aan de regering over het wetsvoorstel.
Na ontvangst van de ‘nadere memorie van antwoord’ – die de antwoorden op de vragen van de senatoren bevat – bespreekt de commissie de vervolgprocedure. Op dat moment kan de Kamervoorzitter besluiten voor te stellen het wetsvoorstel voor de Energiewet plenair te gaan behandelen. Zij kan echter ook besluiten om nog een vragenronde te houden.