De drukte op het energienet wordt steeds groter. Bedrijven kunnen al geen nieuwe aansluiting meer aanvragen of hun capaciteit uitbreiden. Netbeheerder Stedin heeft de gemeenten laten weten dat ook kleinverbruikers vanaf 2025 moeten rekenen op problemen. Netcongestie heeft aan twee kanten gevolgen, aan de verbruikskant en aan de opwekkant. In sommige delen van Houten vallen de omvormers van zonnepanelen op piekmomenten nu al uit door spanningsproblemen, zodat men niet meer kan terugleveren (Check dit op: deze Stedin-link).
Ook bij de aanleg van nieuwe collectieve zonnedaken en overkapping van parkeerplaatsen merken we als COH dat we voor grote installaties (meer dan 200 panelen) geen aansluiting krijgen of niet kunnen terugleveren aan het net. Kortom, de energietransitie dreigt te stagneren als we geen creatieve oplossingen vinden.
Een bijdrage aan de oplossing is de opgewekte stroom in Houten zoveel mogelijk in Houten zelf gebruiken (Local4Local) en het onderling delen en efficiënt gebruiken van stroom via smart Energy Hubs. Ook slimme oplossingen zoals aftoppen van de piek opbrengst en opslag van energie alsook verplaatsen van het verbruik en toepassen van laadpalen worden hierin toegepast. Daarmee voorkomen we dat het stroomnet extra wordt belast en kunnen we piekmomenten zoveel mogelijk afvlakken. COH en Stichting Impact Houten trekken hierin nauw met elkaar op.
COH zoekt nu grotere instellingen en bedrijven in Houten die geïnteresseerd zijn om de lokaal opgewekte stroom af te nemen. De stroom wordt geleverd tegen kostprijs+. We hoeven hierop geen winst te maken als we de kosten maar terugverdienen. Op momenten dat er geen lokale stroom is, wordt gebruikgemaakt van groene stroom op de energiemarkt. Kent u instellingen of bedrijven die wellicht belangstelling hebben, bijvoorbeeld omdat ze zelf geen geschikt dak hebben, laat ons dat dan weten via ons mailadres. Verder onderzoeken we of we aan consumenten in Houten ook lokale energie kunnen aanbieden. Hier komen we nog op terug.
Stichting Impact Houten is bezig met het opzetten van een Smart Energy Hub op de Doornkade. Verschillende bedrijven zijn hierover al intensief in gesprek. Momenteel wordt onderzocht hoeveel energie deze bedrijven verbruiken en welke mogelijkheden er zijn om die onderling efficiënter te benutten. Verder heeft Stichting Impact Houten onlangs een bijeenkomst georganiseerd voor bedrijven in het buitengebied en ook daar is de belangstelling groot om mee te werken aan oplossingen. Ook vindt de voorbereiding plaats om op meer plekken in Houten Energie Hubs te ontwikkelen met bedrijven.