Op 2 april 2025 stond op de Duurzame Energie pagina van het Houtens Nieuws een artikel over de discussie over Windenergie. Het artikel is geschreven door Peter Hermans, een van de adviseurs van Opgewekt Houten. Het artikel geven we hieronder integraal weer.
Helaas worden veel discussies de laatste jaren gevoerd vanuit de argumentatie waarom we ergens voor of tegen zijn. Daarbij wordt niet goed ingegaan op de consequenties van een keuze, en worden discussies gefragmenteerd gevoerd vanuit lokaal, regionaal of landelijk perspectief. Als burgers raken wij zo de draad en het vertrouwen kwijt.
Een voorbeeld is de discussie die tot nu toe gevoerd wordt in Houten over windmolens: die willen we niet vanwege geluid en slagschaduw, en de blik op de natuur. Dit laatste geldt ook voor zonnevelden. Helder, maar wat zijn de consequenties van zo’n besluit?
Willen we energie-neutraal worden in Houten met wind op zee of kernenergie? Accepteren we dan dat de netkosten voor iedere burger in Houten de komende 15 jaar stijgen van ca. 300 naar ca. 1100 euro per jaar? Accepteren we de risico’s in leveringszekerheid (één schip met een sleepanker op de Noordzee kan Nederland in het donker zetten)? Accepteren we significante meerkosten van energie, te dekken vanuit belastingopbrengsten, als we kernenergie inzetten vanaf 2038 (eerder lukt niet)?
Zijn we bereid dit af te wegen tegen het scenario waarin we in Houten nog enkele windmolens toevoegen? Uiteraard voldoend aan de normen voor geluidsoverlast en slagschaduw. Vanuit lokaal eigenaarschap, waarbij de waarde van opwek in Houten blijft en niet als dividend naar internationale energiebedrijven gaat? En waarin we voor geheel Houten (burgers én ondernemers) onze eigen energie (elektriciteit en warmte) opwekken en bijdragen aan de totstandkoming van een meer decentraal energiesysteem, dat weerbaarder is in deze tijden van geopolitieke spanningen?
Kortom, laten we de juiste discussie voeren waarin de consequenties van keuzes volledig inzichtelijk worden bij de besluitvorming: op landelijk, regionaal én op lokaal niveau, hier in Houten.
Peter Hermans, Houten