In december is een samenwerkingsovereenkomst (SOK) tussen de Utrechtse Energiecoöperaties gesloten op het gebied van windenergie. Ook COH heeft meegetekend. In de provincie Utrecht is meer windenergie nodig om de doelstellingen voor de energietransitie te halen waaronder de RES-doelen voor 2030. De provincie heeft begin 2024 daarom 27 kansrijke gebieden aangewezen voor de ontwikkeling van windenergie (zie de kaart).
De energiecoöperaties in de provincie willen de ambitie voor windenergie waarmaken met zo veel mogelijk lokaal eigendom en lokale zeggenschap. Dat betekent dat de coöperaties van inwoners het grotendeels voor het zeggen hebben zodat ze ervoor kunnen zorgen dat:
- er verantwoorde en goed ingepaste windparken komen, rekening houdend met ecologie en economie;
- de inwoners eigenaar zijn en dat de voordelen van de windenergie lokaal landen: dat kan zijn de opbrengst van een investering, een beter energiecontract met de stroom die wordt opgewekt of een ander voordeel;
- de windmolens bijdragen aan energiegemeenschappen: lokale gemeenschappen die zelf energie opwekken en afnemen tegen eerlijke en stabiele prijzen;
- iedereen kan meedelen en de voordelen in redelijkheid verdeeld worden;
- daardoor de kans van slagen wordt geoptimaliseerd en de lasten en lusten gebalanceerd.
In de SOK leggen de deelnemende coöperaties hun onderlinge afspraken, die met de koepelorganisatie Energie van Utrecht, en haar projectbureau (EvU) vast, voor de langdurige samenwerking om de gezamenlijke ambitie waar te maken.
In de praktijk betekent dit voor COH vooral dat er samengewerkt zal worden bij projecten in onze buurgemeentes, zoals bijvoorbeeld met Rijne Energie (polder Rijnenburg, gemeente Utrecht; dit project heeft een, zogenaamd herroepelijke, vergunning voor 4 turbines), EWEC (Wijk bij Duurstede) en EC Bunnik. Het project in Wijk is redelijk concreet en zou aan kunnen sluiten op de locatie van WP Goyerbrug. Locatie 69 (op de kaart in polder Blokhoven; zuid Houten) is vooralsnog niet aan de beurt.