Zonneweide De Heul en Stroomveld De Knoest moeten er komen. Dat is de inzet van Coöperatie Opgewekt Houten. Weliswaar zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van zonnevelden niet optimaal. Maar de inzet blijft gericht op het bouwen van de beide projecten volgens plan. Opgewekt Houten neemt samen met Coöperatie Duurzaam Eiland en een ontwikkelaar van zonnevelden deel in een samenwerking. In 2020 en 2021 ontwikkelde het samenwerkingsverband plannen voor Zonneweide De Heul en Stroomveld De Knoest. Beide projecten liggen op het Eiland van Schalkwijk. In 2022 verleende de gemeente omgevingsvergunningen, en werkten de initiatiefnemers aan realisatie van de zonnevelden.
Ondertussen veranderden de omstandigheden. Onder invloed van corona stegen de prijzen van zonnepanelen (inmiddels zijn die weer gedaald). De netaansluiting moest op een ander Stedinstation en kost daardoor meer geld. Het stroomnet raakte vol. De netbeheerder stelt beperkingen aan de hoeveelheid stroom die mag worden geleverd aan het net. De energiemarkt veranderde. Soms is er sprake van negatieve prijzen. Er is een groter risico dat je moet betalen om energie aan het net te leveren. En de rente op geleend geld steeg. Al deze factoren zijn van invloed op de vraag, of er met de beide zonnevelden een positief resultaat kan worden geboekt. Een positieve business case is noodzakelijk.
De gunstige omstandigheden uit 2021 zijn dus omgeslagen in ongunstige. Het kost moeite om oplossingen te bedenken. Desondanks blijven de initiatiefnemers onderzoeken hoe de projecten toch kunnen worden gerealiseerd. Het is immers een belangrijk onderdeel van de duurzame energiemix waarmee Houten in 2040 energieneutraal kan worden.
Daarnaast ziet Opgewekt Houten de zonnevelden als een kans voor lokale energieopwekking. Daarmee kunnen Houtenaren minder afhankelijk worden van ontwikkelingen elders. Wat je lokaal opwekt zou je ook lokaal moeten kunnen gebruiken. Daarom zetten we ons in voor het ontstaan van een lokale energiegemeenschap. Daarmee kunnen we onze eigen energievoorziening organiseren. Bijvoorbeeld door zelf opgewekte energie voor kostprijs-+ aan leden te leveren.